Дружно всеки ден мечтаем!

Празник на черешата - 2024

praznik 1На 28, 29 и 30 юни 2024 година в Кюстендил се проведе “Празника на черешата”,  който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България.
Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.
praznik 2Събитието се организира ежегодно от 2008 година насам. Неизменен партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.
Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения. Изложбени щандове биват аранжирани с яркия и вкусен плод, подреждат се и майсторски изплетени вешала, които нямат еквивалент в световен мащаб и са характерни единствено за региона на Кюстендил.
Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. А гостите на празника участват в състезателни игри с череши.
praznik 3Ежегодно един от трите дни е посветен на Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши.
Екипът на ДГ Мечта взе достойно участие в Празника на Черешата и по специално в кулинарната надпревара. Всеки от нас се престави със сладки черешови изкушения, които радваха гостите и жителите на гр. Кюстендил! По този начин ние показваме своята съпричастност към традициите и празниците на Кюстендил.

kulinaria-
kulinaria-
kulinaria-
kulinaria-

ДГ 'Мечта' Кюстендил

официален сайт на детската градина

Search