Пеем и танцуваме, света опознаваме

?>

„Обичаят Банго Васил“

Децата от група „ Мечо Пух“ пресъздадоха в детската градина обичаят Василица или още Банго Васил. Той се празнува на 14 януари от всички роми в България. Празникът е известен като „Ромската Нова Година“. Празникът е свързан с няколко ромски поверия и обичаи. Децата изработиха сурвачки, пяха, танцуваха и се веселиха.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Оказва се, че традициите си приличат – на сурвачката се слагат сушени плодове, пуканки, сплитат се вълнени конци, за да е плодородна годината, но при ромите задължително се връзва и златна пара – за да има богатство в дома. Освен това те първо сурвакат реката, защото Банго Васил, според преданието, е спасил народа им от удавяне, а  след това – всички в дома.
Ромите много почитат Василица. Всички, и най-бедните, и по-заможните, спазват обичаите. Пестят, заработват допълнително, само и само да има на трапезата от необходимото и да дарят сурвакарите, така както и ние правим по Коледа.

 

Както и сред други етноси и националности, така и сред тях, спазването на традициите осъществява връзките между поколенията и гарантира оцеляване на рода като такъв. В това отношение не сме много различни, а за да преценим, дали нещо е добро и си струва, трябва поне малко да го познаваме.

bango-
bango-
bango-
bango-
bango-
bango-
bango-
bango-
bango-
bango-

ДГ 'Мечта' Кюстендил

официален сайт на детската градина

Search