Учим букви, цифри чудни

?>

Ние учим заедно

През месец октомври 2022 година в детска градина „Мечта", град Кюстендил, стартира Проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, който се реализира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ , съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, с конкретен бенефициент - Министерството на образованието и науката в партньорство с Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства .
С разбирането на всички нас, че предучилищното образование е важен период в живота на детето с оглед формиране на положително отношение към учебните заведения и създаване на мотивация за учене, разширяването на достъпа до предучилищно образование на децата от уязвими групи или живеещи в бедност е основна цел на проекта.
Проектът предвижда набор от мерки – предоставяне на допълнително обучение по български език за децата с различен майчин език като ефективно средство за социално приобщаване в групата на връстниците, като преодоляване на икономически бариери за включване и премахване на една от най - значимите причини за неучастие в предучилищно образование, мотивация на родителите за активно сътрудничество между семейството и детската градина.
Основната цел на проекта е навременното ранно обхващане и образователното приобщаване на деца от уязвими групи в предучилищното образование, подкрепа на достъпа им до качествено образование, подкрепа на социалното им приемане и сближаване за изграждането им като пълноценни граждани и за успешна професионална, социална и личностна реализация.
Дейност 1. Допълнително обучение по български език за деца от уязвими групи, включително:
• разработване на специализирани методики (основани на играта) за обучение по български език за деца с друг майчин език/деца, които не владеят добре български език – за всички възрастови групи (3-6 г.) и за разновъзрастови групи;
• разработване и осигуряване на учебни помагала, пособия, материали, софтуерни програми за обучение и др. по български език на деца с друг майчин език/деца, които не владеят добре български език – за всички възрастови групи (3-6-годишни) и за разновъзрастови групи;
• допълнително обучение по български език в съответствие с индивидуалните образователни потребности на всяко дете чрез обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие съгласно разпоредбите на Наредбата за приобщаващо образование, Наредбата № 5 от 03.06.2016 г. за предучилищното образование и Наредбата № 6 от 11.08.2016 г. за усвояването на българския книжовен език.
В ДГ „Мечта", град Кюстендил, започва допълнително обучение за деца с различен майчин език , които слабо владеят или не владеят български език, като ефективно средство за приобщаване в детската група. Включването на деца в допълнителното обучение се осъществява по преценка на учителите.
Сформираните групи деца по интересен и забавен начин усвояват българския език чрез допълнителните форми на педагогическо взаимодействие и игрите. Ръководителите на групите са разработили програми за работа, съобразени с изискванията на Наредба №5 за предучилищното образование. За всички деца има осигурени учебни помагала, образователни игри и др.
По проекта се осигуряват средства за проведено допълнително обучение по български език, което се осъществява съгласно програма, изготвена от ръководителя на формираната група и одобрена от директора на детската градина.
Дейностите по Проект АПСПО се осъщесвяват при завишени мерки за сигурност и дезинфекция, а децата имат допълнителна възможност да се потопят в чудния свят на българския език.

 

 

 

 

bel-ez-
bel-ez-
bel-ez-

ДГ 'Мечта' Кюстендил

официален сайт на детската градина

Search