Развлечения в ДГ

razli4ni 3Бъди различен! Бъди добър! Бъди приятел!

Денят на розовата фланелка 28.02.2024г. бе отбелязан с поредица от инициативи в различните групи на ДГ „Мечта“.
В Световния ден на розовата фланелка деца от цял свят обличат тениски с този цвят, символизиращ неприемането на тормоз и насилие в училище. Инициативата започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло.
Дейвид Шепърд и Травис Прайс измислят да подкрепят приятеля си, като купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.
Денят в детската градина премина под надслов:
"Стоп на тормоза, но не за ден! Не бъди безразличен! Бъди различен! Бъди добър! Бъди приятел!"
razli4ni 7В световния ден на борбата срещу тормоза, известен като „Ден на розовата фланелка“, с децата от група „Черешка“ беше проведена беседа за думичките срещу агресията. Децата изработиха ръчички от хартия в розов цвят, върху които са написани думите: доброта, помощ, съчувствие, съпричастност, разбиране, обич, закрила, подкрепа.
Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва деня за борба с тормоза , познат като „Ден на розовата фланелка“. На този ден децата от група „Мечо“, съпричастни с темата, облякоха розово и изработиха табло с розови фланелки и червени сърчица, за да изразят своята позиция.
Децата от група „Славейче“ за поредна година отбелязаха „Ден на розовата фланелка“. Изработиха табло с послания, които да помнят винаги,а и да предадат на своите другари. Задружно направиха сърце в знак на уважение и обич за всяко дете! Казваме“Не на тормоза! ,но не за ден, а за цял живот.
Малките звънчета бяха облечени в розово с цитат, подтикващ ни да бъдем по-добри. Нека всички заедно се обединим и да кажем „ Не на тормоза, но не за ден!“ Да се усмихваме по-често и не на последно място да бъдем различни, а не безразлични! Към такова поведение призовава гр. „ Звънче“.
Днес отбелязваме „ Деня на розовата фланелка“- световен ден за борба с тормоза. На гости ни беше Пинко Розовата пантера като посланик на доброта, съпричастност, закрила, подкрепа. С розовия си цвят той символизира своята позиция и неприемане на тормоза и насилието както в училище, така и в детската градина.
razli4ni 11За това и ние с децата от гр.“Щурчета“ проведохме беседа по темата, а след това и изработихме по една розова фланелка символ на каузата „Бъди различен, но не и безразличен!“
Децата от група „Врабчета“ изработиха две табла – фланелки, с думи и действия, които ни радват и думи и действия, които ни нараняват, както и на едно голямо сърце залепиха своите ръчички.
Фланелката и цветът и символизират неприемането на тормоз и насилие.
rozova 1Може да сме малки, но знаем какво означава да си добър! Да си приятел! Да си учтив, съпричастен, отзивчив, толерантен. Ще ми бъдеш ли приятел?
Мотивира ни да намираме начин как да постъпваме в ситуации на агресия!
Показва ни, че има как! Можем всички заедно да употребяваме думи, които ни радват, да се противопоставяме на насилието всеки ден.

Отново напомнихме , че ние сме тези, които можем да променим живота ни към по-добро и че обединени срещу насилието и тормоза сме силата, която може да направи света по-добър.

razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-

„ Ден на толерантността“ 

dumi 2Денят на толерантността -16 ноември 2023г. беше отбелязан от децата на ДГ „Мечта“  със специално подготвено тържество и различни инициативи.

  Децата от гр. Звънче участваха в инициативата,  като окичиха есенно дърво заедно със своите родители. Пъстрите есенни листа научиха деца и родители , че трябва да бъдем добри, милосърдни, толерантни, търпеливи и да уважаваме различията между нас.

  Децата  от група „Палавница“ на ДГ „Май“, посетиха група „Врабчета“ и група  „Щурчета“ на ДГ „Мечта“, по случай „Международния ден на толерантността“.

Многообразието в света на децата е веселите игри, които трите групи изиграха. Малчуганите показаха колко пъстър е животът и колко много и различни начини има да изразим себе си. В детския свят толерантността е много важна, тя е необходимост за постигане на разбирателство, уважение и доброта.

Направиха голям кръг с родители, учители, деца в двора на детската градина, хванати за ръце. Всички се завъртяха в кръг и показаха, че се приемат такива, каквито са!

  dumi 1Денят на толерантността  беше отбелязан от група „Ябълка“; група „Черешка“; група „Мечо“ и група „Славейче“   с празнично тържество.

Децата  представиха пред родители, учители и гости в стихове, песни и танци своите послания за един по-добър свят.

Под надслов „Нека бъдем толерантни!“ преминаха заниманията на децата от групите, като малчуганите се запознаха по достъпен начин с думичката „толерантност“ и добродетели, необходими за изграждане на толерантността като нравствена ценност у децата.

Детската градина се явява начална среда, в която децата най-напред трябва да се научат да бъдат толерантни и дружелюбни, за да има разбирателство и уважение между тях.

   Малчуганите от група “Ябълка” изненадаха нашите гости като отправиха своето послание “Бъди толерантен” и раздадоха на всички сърчица с думички, които са символ на толерантност, а именно: добродушие, състрадание, уважение, хармония, емпатия, милосърдие, съчувствие, човечност, търпимост, благодарност, добронамереност, разбиране, приятелство, лоялност, равнодушие и т.н. Нека бъдем толерантни един съм друг и да учим децата си на всички тези добродетели, за да израстват те добри и стойностни човеци! 

   dumi 3 Възпитаниците от гр. „Черешка“ взеха участие в отбелязването на 16 ноември – Ден на толерантността, като проведоха инициатива за насърчаване на добрите постъпки.

Съвместно с родителите децата изработиха табло със слънце и цветни ръчички и споделиха своите пожелания за разбирателство и толерантност.

    Децата от група „Мечо“научиха какво е толерантност - търпение, уважение, разбиране - добродетели, които са така необходими в днешния свят. Заедно със своите родители направиха табла: с вълшебните думи- Моля, Извинявай, Заповядай, Поздравявай, Благодаря, Ако обичаш.

Табло с изрязани от  картон  цветни форми на ръчички,  в които се споделиха  пожелания за разбирателство, любов и мир между всички хора по света.

    В края на тържеството всички от група „Славейче“ заедно изработиха "Дърво на толерантността" с различни послания, които винаги да ни подсещат, че сме добри и трябва да останем такива!

Децата в детската градина с интерес и желание се включиха във всички дейности, свързани с уважението на различията между нас и най-вече в игрите, „Помогни на приятел в беда“, „Радвам се да те видя“, „Стреляй в мишената“, чиято цел беше да се научат на доверие, изслушване, взаимопомощ, емпатия, екипност и приятелство.

Нека през настоящата учебна година да работим и се забавляваме заедно – деца, родители, учители и да възпитаме децата в дух на достойнство, разбирателство и толерантност. Отделяйте всеки ден по малко време, да бъдете до тях – вашите деца и помнете, че те подражават на възрастните и се учат от тях. Нека си подадем ръка за внимание, търпение, уважение и взаимодействие между всички нас.

dumi 4Да сме толерантни, но не само за ден, това си пожелахме децата, родителите и учителите. Заедно да се учим на толерантност, уважение и добрина, защото доброто винаги побеждава и ако потърсиш доброто във всеки, ще го намериш и в себе си.

Да уважаваме другите, независимо от различията им, да бъдем търпеливи и добронамерени един към друг и най-важното да ценим това, което ни сближава.

НЕКА ПОДАДЕМ СВОЯТА ПРИЯТЕЛСКА РЪКА НА ВСЕКИ! ТАКА СВЕТЪТ ЩЕ БЪДЕ ПО – ДОБЪР!

Честит ден на толерантността! Нека да бъдем добри!

tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-

den usmivka 7Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 г. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники.
Всеки първи петък на октомври в началото на есента се отбелязва Световният ден на усмивката. Това е денят, който е "посветен на доброто настроение и добрите дела". "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне!" Под този надслов премина и празникът на 5 октомври 2023 година в ДГ “Мечта”.
Малчуганите от група “Ябълка” изработиха, с помощта на възрастните, своите жълти усмихнати човечета, с които отправят пожелания към всички: “Да бъдем добри и с грейнали усмивки и очи!” Няма нищо по-чисто от детската усмивка, детският смях и радостта в малките очички! Нека да ги пазим и да ги даряваме и ние с усмивки и любов!
Международният ден на усмивката бе посрещнат от малчуганите на група „Черешка“ с много усмивки и настроение. Децата се забавляваха с усмихнатото жълто личице на популярния емотикон.
den usmivka 18В първата седмица на месец октомври 2023 година в група "Мечо" направихме красиви апликации на усмивки. Децата с много старание ги направиха и участваха в честването на Световния ден на усмивката – с усмивки на лицата си и желание да правим света по-добро място с една проста, но могъща жест – усмивка.
А какво по-добро от това – да сме здрави и щастливи, защото: „Животът е като огледало, ако му се усмихнеш, ще ти отвърне от същото.
Световният ден на усмивката се чества навсякъде по света, привличайки хора от различни култури и националности, които се обединяват в желанието си да разпространят усмивки и позитивно настроение. Децата от група“Славейче“ изработиха усмихнати човечета. Усмихнатото лице е едно от най-популярните емотикони и символи на щастието и радостта в нашия живот. Затова днес е ден за радост и смях. Напомняйте си го по-често!
В денят на усмивката малките звънчета показаха своите чаровни усмивки. С детската усмивка светът е по светъл слънчев и щастлив!
Децата от група „Щурчета“ отбелязаха Международният ден на усмивката като сами със своите малки ръчички сътвориха по една детска усмивка. Децата обичат да се усмихват и карат всички нас ежедневно да се усмихваме. „Най- голямата усмивка в света започва с усмивка“.
Децата от група“Врабчета“ направиха цветя с усмивки. Това, което слънчевите лъчи са за цветята, е усмивката за човечеството. Топлата усмивка е езика на добротата. Бъдете усмихнати, бъдете добри!!!

den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-
den-usmivka-

Мястото и времето, в които живеем се характеризират с многообразни проблеми – бедност, неравенство, болести, агресия. Ето защо, повече от всякога се нуждаем от възпитание в дух на толерантност, хуманност и доброта между хората и към заобикалящия свят.
Добротата като ценно цвете, което трябва да обгрижваме ежедневно, беше темата на разговор с децата от гр.“Черешка“. В беседата, която проведоха, чрез редица примери от ежедневното ни поведение, затвърдиха представите как човек може да бъде много добър с малки жестове. За да си го напомняме ежедневно изработиха тематично табло.
Чрез проведените игри и оцветените картинки на тема „Мога да бъда добър“ децата от група „Мечо Пух“ демонстрираха разбиране и сътрудничество с другите, овладяха начини за споделяне и проява на доброта, толерантност и разбиране.
Група "Славейче" проведоха беседа на тема "Мога да бъда добър", като всички деца взеха участие и с радост протегнаха ръка към своите другарчета в знак на уважение и доброта.
В края на беседата, изработиха табло на същата тема, което заедно поставиха в занималнята, където да напомня на всички, че сме добри и трябва да останем такива!
Децата от група “Ябълка” отбелязаха денят на добротата като самостоятелно очертаха и изрязаха своите ръчички, и ги превърнаха в табло. Децата продължиха мисълта „Добър съм, когато…“, а отговорът бе записан на тяхната „ръчичка“. Припомниха си колко е важно да бъдем добри към хората около нас, животните и растенията, да вършим повече добри дела и да предаваме нататък добротата.
Децата от група „Звънче“ научиха много важни добродетели, които претвориха в красиво табло.
Децата от група „Врабчета“ си припомниха за добротата, отзивчивостта и желанието да окажеш помощ към човек в нужда. Под наслов „Мога да бъда добър“ – в едно общо табло споделиха своите пожелания за разбирателство, любов и мир между всички хора по света!
Докосването на децата до тези проблеми на обществото, които изискват помощ и сътрудничество са от голямо значение за израстването им като личности.
Човекът не се ражда добър или лош. Той става такъв под влияние на околните. Взаимоотношенията между родителите рефлектират върху поведението на детето. Децата копират и възпроизвеждат модели на поведение и общуване на своите родители и близки.
Родителите са първите, които показват на своите деца как да бъдат добри към заобикалящия свят. И ако семейството не си свърши работата, то тогава детската градина се явява първото място, където различни деца се събират заедно и основната цел е, те да станат приятели и да бъдат добри един към друг, а впоследствие към заобикалящия свят.
Добротата е ключ към всяко човешко същество. Тя е в усмивката, в обичта на хората, в протегната ръка и подкрепящото рамо на приятел.
Доброто е в нас и около нас. Просто трябва да отворим очите си, за да го видим, ушите си, за да го чуем, устата си, за да го изречем, и сърце, за да го почувстваме.

dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-
dabada-

ДГ 'Мечта' Кюстендил

официален сайт на детската градина

Search