Празници на ДГ

razli4ni 3Денят на розовата фланелка 28.02.2024г. бе отбелязан с поредица от инициативи в различните групи на ДГ „Мечта“.
В Световния ден на розовата фланелка деца от цял свят обличат тениски с този цвят, символизиращ неприемането на тормоз и насилие в училище. Инициативата започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло.
Дейвид Шепърд и Травис Прайс измислят да подкрепят приятеля си, като купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.
Денят в детската градина премина под надслов:
"Стоп на тормоза, но не за ден! Не бъди безразличен! Бъди различен! Бъди добър! Бъди приятел!"
razli4ni 7В световния ден на борбата срещу тормоза, известен като „Ден на розовата фланелка“, с децата от група „Черешка“ беше проведена беседа за думичките срещу агресията. Децата изработиха ръчички от хартия в розов цвят, върху които са написани думите: доброта, помощ, съчувствие, съпричастност, разбиране, обич, закрила, подкрепа.
Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва деня за борба с тормоза , познат като „Ден на розовата фланелка“. На този ден децата от група „Мечо“, съпричастни с темата, облякоха розово и изработиха табло с розови фланелки и червени сърчица, за да изразят своята позиция.
Децата от група „Славейче“ за поредна година отбелязаха „Ден на розовата фланелка“. Изработиха табло с послания, които да помнят винаги,а и да предадат на своите другари. Задружно направиха сърце в знак на уважение и обич за всяко дете! Казваме“Не на тормоза! ,но не за ден, а за цял живот.
Малките звънчета бяха облечени в розово с цитат, подтикващ ни да бъдем по-добри. Нека всички заедно се обединим и да кажем „ Не на тормоза, но не за ден!“ Да се усмихваме по-често и не на последно място да бъдем различни, а не безразлични! Към такова поведение призовава гр. „ Звънче“.
Днес отбелязваме „ Деня на розовата фланелка“- световен ден за борба с тормоза. На гости ни беше Пинко Розовата пантера като посланик на доброта, съпричастност, закрила, подкрепа. С розовия си цвят той символизира своята позиция и неприемане на тормоза и насилието както в училище, така и в детската градина.
razli4ni 11За това и ние с децата от гр.“Щурчета“ проведохме беседа по темата, а след това и изработихме по една розова фланелка символ на каузата „Бъди различен, но не и безразличен!“
Децата от група „Врабчета“ изработиха две табла – фланелки, с думи и действия, които ни радват и думи и действия, които ни нараняват, както и на едно голямо сърце залепиха своите ръчички.
Фланелката и цветът и символизират неприемането на тормоз и насилие.
rozova 1Може да сме малки, но знаем какво означава да си добър! Да си приятел! Да си учтив, съпричастен, отзивчив, толерантен. Ще ми бъдеш ли приятел?
Мотивира ни да намираме начин как да постъпваме в ситуации на агресия!
Показва ни, че има как! Можем всички заедно да употребяваме думи, които ни радват, да се противопоставяме на насилието всеки ден.

Отново напомнихме , че ние сме тези, които можем да променим живота ни към по-добро и че обединени срещу насилието и тормоза сме силата, която може да направи света по-добър.

razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-
razli4ni-

 

Ден на доброто

kutia 1

Всяка година 17 февруари се отбелязва като Ден на спонтанните актове на доброта - една от новите инициативи на международните благотворителни организации. Тя има глобално значение и не зависи от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения.
Денят на Доброто бе отбелязан с поредица от инициативи в дните от 12 до 16 февруари 2024 година в групите на ДГ „Мечта“.
Малчуганите от група “Ябълка” се включиха в инициативата “Дари добро” като показаха добрини - с изричането на блага дума, поздрав, прегръдка с повод или без, да помогнат на другарче в нужда. Нека всеки ден да отбелязваме денят на доброто, като бъдем добри и вършим добри дела.
На този ден трябва да се опитаме да сме по - добри. Да се доверим на най - дълбоката потребност - да правим добро. А доброто идва от сърцето. Децата от група „Черешка“ направиха сърца в знак на Международния ден на доброто. Нека бъдем по - добри! Добри ли са сърцата- добър ще е светът.
kutia 3

Децата от група „Мечо“ отбелязаха Ден на Доброто, като се включиха в инициативата „Дари добро“. Направиха табло и оцветиха картинки с добри постъпки. Малчуганите вече знаят как да правят добро около себе си и всеки ден ще се стараят да правят поне по една добрина. Доброто е това от което всеки има нужда.
kutia 2Децата от група „Славейче“ се включиха в инициативата с добра постъпка, жест, прегръдка. Ние вярваме, че доброто е заразно, трябва само пример.
С грижа за растения, приятелска прегръдка, изработване на табло - „Дари добро“, подготвиха и изненада за родителите - децата продължиха мисълта „Аз съм добър, като…“, а отговорът бе записан на сърце. Така доброто започва от нас с надеждата да го „Предадем нататък“.
kutia 4

Във връзка с “Ден на доброто” децата от група “Щурчета” с много трепет и вълнение изработиха по една пролетна картичка, с която зарадваха децата от група “Звънче”.

А също така изненадаха и децата от яслена група “Гъбка” като им подариха по едно балонче и им изпяха весели песни! Актовете на доброта не само носят радост на получателя, но също така са вдъхновяващи и даряващи.

Затова и малките звънчета зарадваха големите щурчета, като ги почерпиха с вкусни медени сърца. Добрите дела сами по себе си трябва да ви доставят удоволствие и в същото време, давайки нещо на другите или помагайки им, вие не трябва да очаквате награди – това е истинската доброта! Доброто е искрицата божественост, заложена у всеки един човек!
kutia 5

 

 Малките ," врабчета " се включиха в "Маратон на добротата", като изработиха красиви картички със сърчица и поставиха кутия за добрини. С нея децата ще бъдат насърчавани да правят поне по една добрина на ден, която да се записва на листче и да се пуска в кутията от родителите и учителите. Кутията ще бъде отворена в края на учебната година на 31 май 2024г. Ще има изненади за децата направили най- много добрини! Една добрина на ден, прави света необикновен!
На този ден трябва да се опитаме да сме по-добри, мили и безкористни и то без да очакваме в замяна същото. Да бъдем по-добри!

 

 

 

podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-
podaj-

„ Ден на толерантността“ 

dumi 2Денят на толерантността -16 ноември 2023г. беше отбелязан от децата на ДГ „Мечта“  със специално подготвено тържество и различни инициативи.

  Децата от гр. Звънче участваха в инициативата,  като окичиха есенно дърво заедно със своите родители. Пъстрите есенни листа научиха деца и родители , че трябва да бъдем добри, милосърдни, толерантни, търпеливи и да уважаваме различията между нас.

  Децата  от група „Палавница“ на ДГ „Май“, посетиха група „Врабчета“ и група  „Щурчета“ на ДГ „Мечта“, по случай „Международния ден на толерантността“.

Многообразието в света на децата е веселите игри, които трите групи изиграха. Малчуганите показаха колко пъстър е животът и колко много и различни начини има да изразим себе си. В детския свят толерантността е много важна, тя е необходимост за постигане на разбирателство, уважение и доброта.

Направиха голям кръг с родители, учители, деца в двора на детската градина, хванати за ръце. Всички се завъртяха в кръг и показаха, че се приемат такива, каквито са!

  dumi 1Денят на толерантността  беше отбелязан от група „Ябълка“; група „Черешка“; група „Мечо“ и група „Славейче“   с празнично тържество.

Децата  представиха пред родители, учители и гости в стихове, песни и танци своите послания за един по-добър свят.

Под надслов „Нека бъдем толерантни!“ преминаха заниманията на децата от групите, като малчуганите се запознаха по достъпен начин с думичката „толерантност“ и добродетели, необходими за изграждане на толерантността като нравствена ценност у децата.

Детската градина се явява начална среда, в която децата най-напред трябва да се научат да бъдат толерантни и дружелюбни, за да има разбирателство и уважение между тях.

   Малчуганите от група “Ябълка” изненадаха нашите гости като отправиха своето послание “Бъди толерантен” и раздадоха на всички сърчица с думички, които са символ на толерантност, а именно: добродушие, състрадание, уважение, хармония, емпатия, милосърдие, съчувствие, човечност, търпимост, благодарност, добронамереност, разбиране, приятелство, лоялност, равнодушие и т.н. Нека бъдем толерантни един съм друг и да учим децата си на всички тези добродетели, за да израстват те добри и стойностни човеци! 

   dumi 3 Възпитаниците от гр. „Черешка“ взеха участие в отбелязването на 16 ноември – Ден на толерантността, като проведоха инициатива за насърчаване на добрите постъпки.

Съвместно с родителите децата изработиха табло със слънце и цветни ръчички и споделиха своите пожелания за разбирателство и толерантност.

    Децата от група „Мечо“научиха какво е толерантност - търпение, уважение, разбиране - добродетели, които са така необходими в днешния свят. Заедно със своите родители направиха табла: с вълшебните думи- Моля, Извинявай, Заповядай, Поздравявай, Благодаря, Ако обичаш.

Табло с изрязани от  картон  цветни форми на ръчички,  в които се споделиха  пожелания за разбирателство, любов и мир между всички хора по света.

    В края на тържеството всички от група „Славейче“ заедно изработиха "Дърво на толерантността" с различни послания, които винаги да ни подсещат, че сме добри и трябва да останем такива!

Децата в детската градина с интерес и желание се включиха във всички дейности, свързани с уважението на различията между нас и най-вече в игрите, „Помогни на приятел в беда“, „Радвам се да те видя“, „Стреляй в мишената“, чиято цел беше да се научат на доверие, изслушване, взаимопомощ, емпатия, екипност и приятелство.

Нека през настоящата учебна година да работим и се забавляваме заедно – деца, родители, учители и да възпитаме децата в дух на достойнство, разбирателство и толерантност. Отделяйте всеки ден по малко време, да бъдете до тях – вашите деца и помнете, че те подражават на възрастните и се учат от тях. Нека си подадем ръка за внимание, търпение, уважение и взаимодействие между всички нас.

dumi 4Да сме толерантни, но не само за ден, това си пожелахме децата, родителите и учителите. Заедно да се учим на толерантност, уважение и добрина, защото доброто винаги побеждава и ако потърсиш доброто във всеки, ще го намериш и в себе си.

Да уважаваме другите, независимо от различията им, да бъдем търпеливи и добронамерени един към друг и най-важното да ценим това, което ни сближава.

НЕКА ПОДАДЕМ СВОЯТА ПРИЯТЕЛСКА РЪКА НА ВСЕКИ! ТАКА СВЕТЪТ ЩЕ БЪДЕ ПО – ДОБЪР!

Честит ден на толерантността! Нека да бъдем добри!

tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-
tolerantni-

Мигове в детската градина:

Петдесет години Детска градина "Мечта" Кюстендил

Празничен концерт „Пъстроцветни вълшебства“

В навечерието на 8-ми април „Международният ден на ромите“, Лазаровден и Цветница в ДГ „Мчта“ грейна празничен концерт, под надслов „Пъстроцветни вълшебства“. Тази изява е съвместна дейност между деца от различни етнически общности за съхранение и развитие на общите и специфичните традиции и културна идентичност, инициирана от РУО град Кюстендил.
В концерта се преплетоха традициите и обичаите на два празника – ромският Едерлези /Гергьовден/ и българският – Лазаровден.
В духа на празника, с пъстро, шарено, пролетно настроение децата от двата етноса – ромски и български пременени в носии представиха с много емоция и вълнение празничната програма. Малките артисти показаха своите музикални умения –пяха, свириха, танцуваха, рецитираха и се забавляваха заедно със своите родители и гости.
Гостуващите малчугани от група „Врабчета“ изпълниха залата с много радостни емоции и фолклорни изненади. Поздравиха деца и гости с прекрасни български народни танци, песни и наричания за здраве, посветени на предстоящите празници.
Съвместно деца, родители и учители изработиха символите на двата празника - агънцето символ на Гергьовден и свиха венци от цъфнали върбови клонки, символ на Лазаровден.
Поздравления за талантливите деца и техните учители!
Гости на концерта бяха родители и представители на Сдружение Ларго.

Вижте нашите деца от групите:

"Врабчета"

pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-
pozdrav-

"Мечо Пух"

 

agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-
agne-

"Славейче"

zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-
zname-

 "Черешка"

 

pukanki-
pukanki-
pukanki-
pukanki-
pukanki-
pukanki-
pukanki-
pukanki-
pukanki-
pukanki-

"Ябълка"

 

zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-
zaedno-

 

Ден на Християнското семейство

Ето как премина празника на семейството в  групите:   "Черешка"; "Мечо Пух"; "Славейче"; "Ябълка"; "Врабчета"; "Звънче" - ноември 2022

moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-
moeto-

 

„Спортувам и се забавлявам“ -  Европейски ден на спорта - 30. 09. 2022г. в детска градина „Мечта“

razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-
razvle4enia-

 

Празник на плодородието - 28 септември 2019 година

deca-plod-
deca-plod-
deca-plod-
deca-plod-
deca-plod-
deca-plod-
deca-plod-
deca-plod-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-
plod-deca-

Седмица на пожарна безопастност - 09-13.09.2019 г.

bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-
bedstvia-

u4ebna-godina-
u4ebna-godina-
u4ebna-godina-
u4ebna-godina-
u4ebna-godina-

kol-
kol-
kol-

mraz-
mraz-
mraz-
mraz-

plodorodie-
plodorodie-
plodorodie-

blagodarq-
blagodarq-
blagodarq-
blagodarq-
blagodarq-
blagodarq-

bojdisvane-
bojdisvane-
bojdisvane-
bojdisvane-
bojdisvane-
bojdisvane-
bojdisvane-

m-tradicia-
m-tradicia-
m-tradicia-
m-tradicia-
m-tradicia-
m-tradicia-

 

 

 

ДГ 'Мечта' Кюстендил

официален сайт на детската градина

Search